Om Vilohemmet
Kärleken till Öland och ett stort intresse för kvinnors möjligheter och behov av rekreation och vila var grundidén som startade vilohemmet.
Arkitekten Torben Grut, som också har ritat Solliden åt Drottning Victoria, var den som anpassade Vilohemmet från privat hem till gästhem och bibehöll samtidigt den Italienska karaktären.
60 år - 60 000 riksdaler
Svenska kvinnor samlade år 1922 tillsammans in hela 60 000 riksdaler i samband med Drottning Victorias sextionde födelsedag och lade därmed grundplåten till köpet av de byggnader som idag utgör Vilohemmet. Efter några års arbete öppnade sedan Vilohemmet för personer som behövde vila och avkoppling.
Parken
Den lummiga parken anlades under mitten på 1800-talet med stora gräsytor och en stor mängd fruktträd. Här finns många olika typer av äpple och päron, varav flera är helt unika för Öland.
De två lindarna framför huvudentrén är planterade på 1880-talet av Carl Hultenbergs son Hjalmar och en av lärarna vid lantbruksskolan, Mauritz Åkerhielm. Hjalmar och Mauritz hade tävling om vems träd som växte fortast.
Allén som leder från landsvägen upp mot huvudentrén är kantad av kastanjer och lindar. Allén tillkom under 1880-talet. Grinden ut mot landsvägen är tillverkad i smedjan efter ritningar av Carl Hultenberg.
Ask- och almallén planterade Carl Hultenberg utmed landsvägen på 1870-talet.
Mullbärsträd och fruktträdgård
Mullbärsträden – som ursprungligen skulle användas för silkesmaskodling – ger nu ett speciellt ljus och karaktär till parken. Av silket blev det inget då maskarna inte trivdes i det Öländska klimatet.
Mellan åren 1924 till 1947 bedrev Vilohemmet hushållsskola under sommarhalvåret. Fruktträdgården utmed vägen planterades 1924 när hushållsskolan inrättades. Bland äpplesorterna märks Boiken, Transparente Blanche, Cox’s Orange, Sävstaholm m. fl.
Fruktträdgården mellan huvudbyggnaden och Röda Villan är de äldsta. Bland äpplesorterna finns Borgeherre, eller Bullerhus. Namnet kommer från att kärnorna skramlar inne i frukthuset när äpplet är moget. Borgherre är en mycket gammal sort som var allmän under 1800-talet, bl. a. i Kalmartrakten och på Öland.
Bakom huvudbyggnaden går längs landsborgskrönet Näktergalsstigen som leder bort mot Vita villan och Slottsruinen.
Hvita villan
Hvita villan uppfördes år 1862 som det första fritidshuset på Öland. Borgholm hade vid den tiden beslutat sig bli Badort och för att sjöväga gäster skulle förledas tro att badorten var omfattade placerades den Hvita Villan i siluett på landborgskrönet. Samtidigt fungerade husets östra gavel som kuliss i Kungsgårdens Romantiska park.
Av de hundratal vilohem som fanns vid denna tid är DVH kanske den sista överlevande. Avståndet mellan Hvita villan och Huvudbyggnaden är avpassad för en aptitretande promenad. Omedelbart i söder ligger Alvaret med en natur som får Munthes Capri att framstå som doftsvagt. Borgholms slott ligger endast ett bösskott bort.
Hvita Villan hade efter sin första storhetstid en svacka och benämndes länge spökhuset. Under detta sekel har varje sensommar anordnats byggnadsvårdsläger. Villan är nu renoverad i Arts & Crafts anda.
Huset är från maj 2015 uthyrd till Svenska Akademien.
I närheten av Vilohemmet
Sollidens slott
Sollidens slott ät Kungafamiljens sommarparadis. Solliden byggdes 1906 av Drottning Victoria, samma Drottning som startade Vilohemmet.
När ni bor hos oss, ingår 50% rabatt på entrén till Sollidens slott.
Borgholms slott
Borgholms Slott ligger granne med Vilohemmet och är idag ruinen av det storslagna barockpalats som Karl X Gustav byggde vid mitten av 1600-talet.
När ni bor hos oss, ingår 50% rabatt på entrén till Borgholms slott.
Borgholm
Borgholm ligger på promenadavstånd från Drottning Victorias Hotell och Vilohem. Varför inte promenera genom Slottsskogen på Prinsessan Estelles promenad in till Borgholm.
Borgholm erbjuder shopping, mysiga restauranger och härligt bad i Kalmarsund.